Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2014. május 19., hétfő

Aloe szaporítása szárdarabolással.

Az Aloe-k különböző módon szaporíthatóak. Ez nem azt jelenti, hogy minden Aloe-t tudunk ugyanazzal a módszerrel szaporítani. Az Aloe arborescens, Aloe delaetii, Aloe ciliaris, illetve más fásszárú Aloe fajok szaporítása lehetséges ezzel a technikával.
Egy fásszárú Aloe-t választottam a szemléltetéshez. Jól látszik a képen, hogy egy erős szár balra elhajlik, nem tudja a levélrózsát megtartani. Ezt a szárat fogom levágni.
Éles késsel, egy metszéssel levágjuk a pozsgás növényünkről az elfekvő szárat úgy, hogy a gyökérzet felőli oldalon is maradjon a szárból.
Ekkora részt hagytam a szárból a növényen, ez azért fontos, mert ha tőbe vágnánk el a szárat, akkor nem nagyon tudna újra kihajtani.
Itt jól megfigyelhetőek a hajtások, hogy a régi szárból hajtanak ki újra meg újra.
A levágott Aloe levélrózsás részt nem fontos gyökereztető porba mártani, de nyugodtan használhatunk fél-fásszárú hormont.
Más növényekkel ellentétben (kaktuszok) azért nem kell a vágott felületet kihegyezni, mert nem az elmetszés felületén gyökeresedik.
Az Aloe levélrózsát laza, jó vízáteresztő képességű földbe ültetjük.
Így tavasszal szaporított pozsgásunk esetleg már őszre új növénykéket nevel a szárán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése