Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2013. január 24., csütörtök

EuphorbiaEuphorbiaceae-kutyatej. A csoportba (nemzetségbe) tartozó növények jelentős része Afrikában él. Hazánkban is van honos kutyatejféle, szerintem az idősebbek ismerik a rétekről, mezőkről. Letépett szárából fehér tejszerű nedv folyik és mindig figyelmeztettek szüleink, hogy vigyázzunk vele mert mérgező! Ez a többi Euphorbia fajra is igaz, egy-két kivétellel.
A legtapasztaltabb Euphorbia kedvelők, kertészek is kesztyűben dolgoznak vele.
Rendkívül változatos faj. Szinte minden formában megtalálható: évelő, egynyári, lágyszárú, fás szárú, cserje, sőt még fa alakban is. Virágzata nem mutatós, termesztése, kedveltsége inkább különleges, ritka formájának köszönhető. Tartása, nevelése nem nehéz, de a téli időszak alatt nem szabad öntözni. Fejlődési szakaszában is kevés vizet igényel. Szaporítása magról, néhány fajnál tőosztással, szárdarabolással történik.
Euphorbia aeruginosa alacsony bokrot képező zöldes szárú, töviseknél barna foltokkal díszített pozsgás. Az idősebb szárrészek fásodnak.
Euphorbia obesa egy gömbkaktuszra hasonlít. Idősebb példányai kissé megnyúlnak, inkább egy épület kupolájára emlékeztetik az embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése