Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2013. október 28., hétfő

Haworthia magok begyűjtése



A Haworthia fajok tavasztól késő őszig virágoznak. Magokat nyáron és ősszel érlelnek nálam.
Érdemes begyűjteni a magokat, mert sokkal izgalmasabb egy növényt magról felnevelni, mint sarjról. Természetesen más oka is van, hiszen magról nevelt pozsgásaink különálló egyedek lesznek, míg a sarjról szaporítottak ugyanolyanok maradnak, mint az anyatő (klón). A képen egy Haworthia virág látható.
Megporzását rábízhatjuk az erre illetékes élőlényekre, de ez inkább csak akkor eredményes, ha sok Haworthiánk virágzik egyszerre. A másik lehetőség, hogy egy vékony, finomszőrű ecsettel mi végezzük el a műveletet zümmögés mellett. A megporzott virágok helyén hamarosan pici magtokok jelennek meg, ezek a Haworthiáknál 0.5-1.5 centimétert jelentenek.
 Ha a képen látható kicsi zöld magtokok megjelennek, akkor sikeres volt a megtermékenyítés. Most már csak ki kell várni, hogy megérjenek a magok. Az érett magtok szürke, néha barnás színű lesz és szépen kinyílik. Ilyenkor szedjük le a szárról, mert ha nagyon szétnyílik, akkor már kipotyognak az apró fekete magok.
Ezen a képen már néhány mag önállóan kiugrott a fészekből. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése