Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2013. október 28., hétfő

Haworthia magok begyűjtéseA Haworthia fajok tavasztól késő őszig virágoznak. Magokat nyáron és ősszel érlelnek nálam.
Érdemes begyűjteni a magokat, mert sokkal izgalmasabb egy növényt magról felnevelni, mint sarjról. Természetesen más oka is van, hiszen magról nevelt pozsgásaink különálló egyedek lesznek, míg a sarjról szaporítottak ugyanolyanok maradnak, mint az anyatő (klón). A képen egy Haworthia virág látható.
Megporzását rábízhatjuk az erre illetékes élőlényekre, de ez inkább csak akkor eredményes, ha sok Haworthiánk virágzik egyszerre. A másik lehetőség, hogy egy vékony, finomszőrű ecsettel mi végezzük el a műveletet zümmögés mellett. A megporzott virágok helyén hamarosan pici magtokok jelennek meg, ezek a Haworthiáknál 0.5-1.5 centimétert jelentenek.
 Ha a képen látható kicsi zöld magtokok megjelennek, akkor sikeres volt a megtermékenyítés. Most már csak ki kell várni, hogy megérjenek a magok. Az érett magtok szürke, néha barnás színű lesz és szépen kinyílik. Ilyenkor szedjük le a szárról, mert ha nagyon szétnyílik, akkor már kipotyognak az apró fekete magok.
Ezen a képen már néhány mag önállóan kiugrott a fészekből. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése