Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2017. január 17., kedd

Haworthia mutica variegata


Mindenki látott már valamilyen variegata növényt. Számtalan fajnál előfordul, nem csak a pozsgásoknál. A leveleket fehér, sárga, ritkább esetben piros foltok, csíkok díszítik.
A képen egy Ficus benjamina variegata látható.
A tarka levelű változatok, azaz variegeta növények a természetben ritkán alakulnak ki. Ezért régen csak természetes szelekcióval tudták őket előállítani. Ma már ez nem így van!
Japán, Dél-Korea, Orosz kutatók tucatjával állítják elő a különböző alakú, mintájú, színű leveleket, növényeket. Hogy lehetséges ez? Felgyorsítják a természetben ritkán kialakuló rendellenességeket (mutációt) különböző segédanyagokkal:  magok besugárzása radioaktív anyaggal, magoncok antibiotikumos kezelése. Sajnos kertész és biológus sem vagyok, ezért csak ennyit tudok leírni.
Visszatérve a Haworthia mutica variegata-hoz. Mivel nincs atomerőművem és antibiotikumos kezeléshez sem értek, csak az ősi módszer maradt. Ez a technika azért nekem való, mert csak észre kell venni a megváltozott növényt, ki kell emelni a többiből (szelekció) és tovább szaporítani. Azt azért elismerem, hogy a Haworthia mutica fajt már 20 éve szaporítom és csak ez az 1 darab növény lett variegata. Egyébként ez az idő és variegata arány nagyon kedvezőnek számít.
Fontos megjegyeznem, hogy ezek a Haworthia-k biztosan csak sarjakról örökítik tovább ezt a tulajdonságukat. Magról és még levéldugványról is visszatérnek az alapfajhoz.
Azért írtam az előző mondatot, mert az interneten vásárlós oldalakon sokan árulnak Haworthia magokat variegata változatban. Igen, nagyon kicsi az esélye, hogy a vásárolt magból csíkos, foltos növény lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése