Üdvözöllek a blogon!
Bármilyen észrevételed, kérdésed van, jelezd nekem.
Megteheted email-ben (kapcsolat), vagy itt a blogon (megjegyzés).
Több mint száz hasznos dolgot tettem fel az oldalra, ha nem találsz valamit, írd be a keresés ebben a blogban mezőbe balra.

Hasznos böngészést kívánok!

I'm looking for a job in a garden centre in Western Europe or in the USA which sells cactuses and other succulents.

2017. március 26., vasárnap

Haworthia, Aloe, Gasteria összeporzása!A Haworthia, Gasteria, Aloe fajokat össze lehet porozni, hiszen a természetben is keverednek. (Gasteraloe, Gasterhaworthia) Most március végén nagyon sok növényem elkezdett virágozni. Már idén sikerült magot produkálni, igaz Aloe bakeri növény hoz magot egy Aloe variegatatól, tehát azonos fajt sikerült megtermékenyíteni.
A virágzó növények cserepébe táblára felírom milyen másik fajjal poroztam meg.
A porzás menete: a megporzandó virágon a szirmokat széthúzom, hogy jól lássam a porzókat és bibét, leszedem a porzókat. A másik pozsgásról csipesszel leszedem a porzót és megporzom vele az előzőleg megtisztított bibét.
Egy hét után már lehet látni, hogy sikeres volt a megtermékenyítés vagy nem.
Feljegyzem, hogy melyik fajt sikerült egy másikkal összeporozni, ha több próbálkozás után sem fogja meg a bibe a porzót, akkor másik fajjal próbálkozom.


Sajnos a kép nem sikerült valami jól, mert nagyítót használtam az elkészítéséhez. Egy Haworthia cymbiformis magháza látható. Az egész magház és bibe 3mm, ezért nagyítót használok a megporzáshoz. Az Aloe-k magháza, bibeszála, bibéje némelyik fajnál több cm is lehet kivéve az Aloe descoingsii-t mert hozzá megint nagyító kell.
A képen a bibén a sárga virágpor „jól” látható:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése